Türk Dişhekimleri Birliği Ve Dişhekimleri Odalarının Disiplin Yönetmeliği, “1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanuna, 3224 sayılı Türk Dişhekimleri Birliği Kanununa, Tıbbi Deontoloji Tüzüğüne ve bu Yönetmelik hükümlerine tabi dişhekimlerinden, hukuki düzenlemelerin kendilerine yüklediği görev ve sorumlulukları yerine getirmeyenler ile uyulması zorunlu kılınan hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara veya meslek vakar ve onuruna yahut meslek düzen ve geleneklerine uymayan davranışlarda bulunanlara verilecek disiplin cezalarını göstermek” amacıyla yürürlüğe konulmuştur.
Bu çerçevede Yönetmeliğin “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesine göre
“Odalara kayıtlı olsun veya olmasın, yasalar gereğince dişhekimliği mesleğine mensup olanların, disiplin suçları ile bu suçlara verilecek disiplin cezaları, disiplin kurullarının oluşması, disiplin soruşturması, itiraz ve uygulama biçimleri bu yönetmelikte gösterilmiştir.
Özel kanunlarında odalara üye olamayacaklarına dair hüküm bulunup da, mesleğini serbest icra edenler hakkında, bağlı bulunduğu kamu kurumunca disiplin soruşturması açılmaması veya disiplin cezası verilmemesi, bu yönetmeliğe göre işlem yapılmasını etkilemez.
İlgililer hakkında cezai takibat veya hüküm tesisi, disiplin soruşturması ve disiplin cezası uygulamasına engel değildir”.
Maddenin açık hükmünden anlaşılacağı üzere, diş hekimi Odaya kayıtlı olmasa da kamuda çalışsa da Oda, disiplin cezası vermeye yetkilidir.
O halde diş hekiminin, fiilin işlendiği ve soruşturmanın devam ettiği aşamada özel sektörde çalışırken, soruşturma tamamlanmadan ve ceza takdir edilmeden önce kamu görevine girerek kamuda çalışmaya başlamış olması, Odanın ceza vermesine engel bir durum değildir. Başka bir ifadeyle Oda, kamuda görevli bir diş hekimine de disiplin cezası verebilir.
Benzer durum, soruşturma devam ederken emekli olmuş, kamu görevinden ayrılmış memurlar için de söz konusudur. Zira memurlara, ancak memurluk statüsü içinde bulundukları sırada işledikleri disiplin suçları nedeniyle disiplin cezası verilebilir. Memurların, bu statüye girmeden veya bu statüleri sona erdikten sonra işledikleri fiiller disiplin cezasına konu olamaz. Buna karşılık, statü içinde bulunduğu sırada disiplin suçu işledikten sonra istifa ve emeklilik gibi nedenlerle memurluk sıfatı sona eren kişilere de disiplin cezaları uygulanabilir. Nitekim Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği’ne göre “hakkında açılan disiplin soruşturması devam ettiği sırada, ölüm hâli hariç olmak üzere, herhangi bir sebeple memuriyeti sona erenlerin soruşturmaları tamamlanır. Soruşturma sonucunda 657 sayılı Kanun ve bu Yönetmelikteki usul ve esaslar çerçevesinde kesinleşen disiplin cezaları ilgililere tebliğ edilir ve karar özlük dosyasına konulur. Bu durumda olanların tekrar memuriyete dönmeleri durumunda verilmiş olan ceza uygulanır”. (m. 34/3).
Memurluğa giriş için aranan şartlar, DMK’nin 48. maddesinde “genel şartlar” ve “özel şartlar” olarak düzenlenmiştir. DMK’de aranan genel şartlar, vatandaşlık, yaş, öğrenim, kamu haklarından mahrum bulunmamak, mahkûmiyet, askerlik ve sağlık ile ilgilidir.
Bu çerçevede kamu görevine giren kişinin kamu görevine girmeden önce aldığı bir disiplin cezası ya da diğer bir idari yaptırım, memuriyete engel olmadığı gibi kamu görevine girdikten sonra kendisi hakkında uygulanan bir disiplin cezası ya da kabahat karşılığı idari yaptırım kararı da memuriyete engel; herhangi bir şekilde memuriyetine etkisi olacak bir yaptırım değildir.
Ceza, Oda tarafından verildiği için her halde Oda tarafından uygulanacak; söz konusu ceza Odada tutulan sicile işlenecektir. Memurun özlük dosyasına ancak kendi kurumu tarafından verilen disiplin cezaları işlenebilir.
Oda tarafından verilen disiplin cezaları ile memuriyet bakımından verilen disiplin cezaları nitelikleri ve verilmelerine neden olan disiplin suçları bakımından farklı olup, Oda tarafından verilen bir disiplin cezası, kamu görevinde disiplin cezası alan memur bakımından tekerrür hükümlerinin işletilmesine neden olmaz.
Odanın ve idarenin disipline yönelik amaçları ve buna bağlı disiplin suç ve cezaları farklıdır. Oda tarafından verilen disiplin cezaları genel olarak deontolojik ilkelerin ihlal edilmesi durumuna ilişkindir. Buna karşılık memurların disiplin cezaları idari düzenin ihlaline yöneliktir. Dolayısıyla bu cezaların birbirlerine etki etmesi de söz konusu değildir.
Odanın verdiği disiplin cezası memurun özlük dosyasına girmez. Nitekim Türk Dişhekimleri Birliği Ve Dişhekimleri Odalarının Disiplin Yönetmeliği’nin 36’ncı maddesine göre “Dişhekiminin aldığı disiplin cezaları sicil dosyasına işlenir. Cezaların kesinleşme tarihinden itibaren uyarı ve kınama cezaları iki yıl; para cezaları dört yıl; meslekten geçici alıkonma cezaları on yıl geçtikten sonra sicilden silinir”. Buna karşılık disiplin cezaları memurun özlük dosyasına işlenir. Uyarma ve kınama cezaları uygulandığından itibaren 5 yıl, devlet memurluğundan çıkarma cezası hariç diğer cezalar (aylıktan kesme ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezaları) ise uygulandığından itibaren 10 yıl geçtikten sonra, atamaya yetkili amire başvurularak verilmiş olan cezaların özlük dosyasından silinmesi istenebilir.