2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nun geçici madde 3/5 hükmüne göre
“Üniversitelerde tıpta uzmanlık öğrenimi yapmakta olanlara verilecek aylık ve her türlü ödemelerin net tutarı, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının aynı durumda bulunan personeline verilen aylık ve her türlü ödemelerin net tutarından az olması halinde aradaki fark kendilerine hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ilgili üniversite bütçesinden ödenir”.
Söz konusu hüküm uyarınca tıpta uzmanlık eğitimi yapan üniversite kadrosundaki öğretim elemanları ile tıpta uzmanlık eğitimi yapan Sağlık Bakanlığı kadrosundaki (SBA dahil) öğretim elemanlarının “net” “aylık ve her türlü ödemeleri” bakımından üniversite kadrosundaki öğretim elemanlarına yapılan “net” “aylık ve her türlü ödemeler”, Sağlık Bakanlığı kadrosundaki öğretim elemanlarının “net” “aylık ve her türlü ödemeleri”nden az ise “aradaki fark kendilerine hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ilgili üniversite bütçesinden ödenir”.
Maddenin uygulanabilmesi için
· Madde muhataplarının (yan dal uzmanlık eğitimi dahil) tıpta uzmanlık eğitimi yapıyor olmaları gerekir.
· Tıpta uzmanlık eğitimi yapan bu kişilerin üniversite kadrosunda üniversitede, SBA adına üniversitede ya da Bakanlığa bağlı sağlık araştırma ve uygulama merkezlerinde uzmanlık eğitimi yapıyor olmaları gerekir.
· Üniversite kadrosunda üniversitede uzmanlık eğitimi yapıyor olanların aylık, döner sermaye ek ödemeleri ve diğer her türlü ödemeler bakımından aldıkları “net” tutarın, SBA adına üniversitede ya da Bakanlığa bağlı sağlık araştırma ve uygulama merkezlerinde uzmanlık eğitimi yapanların aylık, döner sermaye ek ödemeleri ve diğer her türlü ödemeler bakımından aldıkları “net” tutardan daha “az” olması gerekir.
Bu şartlar söz konusu ise Kanun’un “amir” hükmü uyarınca aradaki fark üniversite kadrosunda üniversitede uzmanlık eğitimi yapanlara, üniversite bütçesinden, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın “TAZMİNAT” olarak ödenir.
Geçici madde 3/5 hükmü uyarınca üniversite tarafından ödenmesi öngörülen fark, tamamen özel bir mevzuat hükmüne (2809 sayılı Kanun geçici madde 3/5) dayanan özel bir tazminattır.
Her ne kadar “geçici” madde olarak 2809 sayılı Kanunda yer alsa da geçici madde 3/5 hükmü, madde metninde belli bir süre kısıtı belirtilerek yer almamakta ya da bir kere uygulanmakla tükenecek bir hüküm içermemektedir. Söz konusu geçici madde 3/5 hükmü genel, soyut, sürekli ve kişilikdışı bir kural içermektedir. Bu hüküm bugüne kadar 666 sayılı KHK da dahil olmak üzere herhangi bir düzenleme ile ilga edilmemiş; düzenleme konusu ile ilgili yeni bir düzenleme de bugüne kadar yapılmamıştır. Bu nedenle halen yürürlükte olup uygulanması zorunlu bir mevzuat hükmü niteliğindedir.