2547 sayılı Kanun’un m. 3/n hükmüne göre öğretim görevlisi, “Yükseköğretim kurumlarında okutulan dersleri vermek, uygulama yapmak veya yaptırmakla yükümlü olan öğretim elemanıdır”. Diş hekimliği fakültelerinde görev yapan öğretim görevlilerinin de “asıl” görevi 2547 sayılı Kanun’un m. 3/n hükmüne uygun olarak diş hekimliği fakülteleri müfredatında yer alan dersleri vermek, diş hekimliği fakültesi öğrencilerine uygulama yapmak veya yaptırmak; özetle “eğitim faaliyeti”dir. Diğer taraftan bünyelerinde tıp ve diş hekimliği fakültesi bulunan üniversitelerde söz konusu fakültelerden ayrı birer sağlık araştırma ve uygulama merkezi de bulunmaktadır. Nitekim 2547 sayılı Kanun’un m. 3/c hükmüne göre yükseköğretim kurumları, “Üniversite ile yüksek teknoloji enstitüleri ve bunların bünyesinde yer alan fakülteler, enstitüler, yüksekokullar, konservatuvarlar, araştırma ve uygulama merkezleri ile bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne bağlı meslek yüksekokulları ile bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsüne bağlı olmaksızın ve kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından kurulan meslek yüksekokullarıdır”.
Fakültenin en üst yöneticisi “dekan” iken, sağlık araştırma ve uygulama merkezlerinin (tıp fakültesi hastanesi / diş sağlığı merkezi – hastanesi) en üst yöneticisi “başhekim”dir. Tıp ve diş hekimliği fakültelerinde eğitim faaliyetlerine katılan öğretim elemanları ayrıca sağlık araştırma ve uygulama merkezlerinde görevlendirilerek sağlık kamu hizmeti ifa ederler. Bu çerçevede üniversitelerin asıl döner sermaye gelirleri de sağlık araştırma ve uygulama merkezleri gelirleridir.
Yükseköğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelikte, üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarına ödenecek döner sermaye ek ödemelerinde de bu ayrım dikkate alınmıştır.
Nitekim mevzuatta “gelire katkısı olan” profesör, doçent, doktor öğretim üyesi ve araştırma görevlilerinin katsayıları “gelire katkısı olmayan” profesör, doçent, doktor öğretim üyesi ve araştırma görevlilerinden daha fazladır.