3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ek madde 3 hükmüne göre
“İlgili mevzuata göre yurt içinde veya yurt dışında öğrenimlerini tamamlayarak tabip, uzman tabip ve yan dal uzmanlık eğitimini tamamlayarak uzman tabip unvanını kazananlar, her eğitimleri için ayrı ayrı olmak kaydı ile Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından hazırlanan İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralamasında yer alan;
Altıncı grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerlerinde 300,
Beşinci grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile altıncı grup ilçe merkezlerinde 350,
Dördüncü grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile beşinci grup ilçe merkezlerinde 400,
Üçüncü grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile dördüncü grup ilçe merkezlerinde 450,
İkinci grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile üçüncü grup ilçe merkezlerinde 500, Birinci grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile ikinci grup ilçe merkezlerinde 550,
Birinci grup ilçe merkezlerinde 600,
Gün, Sağlık Bakanlığı veya Sağlık Bakanlığınca uygun görülen Milli Savunma Bakanlığı ve diğer kuruluşlarda Devlet memuru olarak Devlet hizmeti yapmakla yükümlüdürler. (Ek cümle: 16/6/2022-7411/9 md.) Devlet hizmeti yükümlülüğünü yapmakta olan personel, bulundukları ilde 10/7/2003 tarihli ve 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna tabi sözleşmeli sağlık personeli olarak çalışabilir. Bu süreler ihtiyaca göre Cumhurbaşkanı kararı ile kısaltılabilir. Sürelerin hesabında fiilen çalışma esas olup, hafta sonu ve resmi tatil günleri fiili çalışmadan sayılır. Yıllık, mazeret ve hastalık izinli geçirilen günler ise yükümlülük süresine ilave edilir.”
Hükümden de anlaşılacağı üzere, DEVLET HİZMETİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ’ne ilişkin süreler, 3359 sayılı Kanun’da altı (6) ayrı “grup” olarak zikredilen ilçelere göre belirlenmiştir.
Kanun’da geçen bu gruplar, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından hazırlanan “İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması” listesi referans alınarak düzenlenmiştir.
Buna göre ne söz konusu süreler ne de sürelerin gelişmişlik sırasına göre belirlendiği “İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması”, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Başka bir ifadeyle, Sağlık Bakanlığı’nın DEVLET HİZMETİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ sürelerini ya da “İlçelerin Sosyo - Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması”nı belirleme yetkisi bulunmamaktadır. Diğer taraftan söz konusu süreleri, “ihtiyaca göre kısaltma” yetkisi de Kanun’a göre Cumhurbaşkanına aittir.
Devlet Planlama Teşkilatı ise 2011 yılında Kalkınma Bakanlığı olarak yeniden organize edilmiş olup 2018 yılında Kalkınma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü birleştirilerek Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Strateji ve Bütçe Başkanlığı oluşturulmuştur. Dolayısıyla bugün için Devlet Planlama Teşkilatı’nın görevleri büyük oranda Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yerine getirilmektedir.