Anayasa’nın 128 inci maddesi “Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.” hükmünü havidir. Maddeden de anlaşılacağı üzere, memuriyet ile diğer kamu görevliliği farklı hukuki statülerdir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK) uyarınca istihdam edilen ve kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifade edenler memur; diğer özel personel kanunları uyarınca aynı nitelikteki kamu hizmetlerini görenler ise diğer kamu görevlileri olarak adlandırılır.  

DMK’nin 125 inci maddesinde düzenlenen “Devlet memurluğundan çıkarma cezası” bir daha devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmadır. Maddenin lafzı bu ceza ile cezalandırılan memurun bir daha hiçbir şekilde kamu hizmetine girmesine engel olmamakta, sadece bir daha devlet memuru olarak atanmasına engel olmaktadır. Halbuki yukarıda da ifade edildiği üzere, memuriyet diğer kamu görevliliği statüsünden farklıdır. Konuyla ilgili olarak 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda (m. 53/b.6) “kamu görevinden çıkarma” cezası “Kamu kurum ve kuruluşları ile vakıf yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı ve memur olarak bir daha atanmamak üzere kamu görevinden çıkarma” şeklinde düzenlenmiş olup bu hükümde bu cezayı alan bir kişinin bir daha hiçbir şekilde üniversitede memur veya diğer kamu görevlisi olarak çalışamayacağı daha net bir biçimde ortaya konmuştur.

Nitekim Emniyet Genel Müdürlüğü emrinde polis memuru unvanlı kadroda görev yapmakta iken meslekten çıkarma cezası ile cezalandırılan bir kişinin herhangi bir kamu kurumuna devlet memuru olarak atamasının yapılıp yapılamayacağı ile ilgili Genel Müdürlük yazısında da durumun kamu görevlilerinin kendi personel kanunları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğinden hareketle şu görüş beyan edilmiştir:

 “3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 82 nci maddesinin (E) ve (F) bentlerinde; "E) Meslekten Çıkarma: Memurun, Emniyet Örgütü hizmetlerinde bir daha çalıştırılmamak üzere meslekten çıkarılmasıdır. F) Devlet Memurluğundan Çıkarma: Bir daha Devlet Memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmaktır" hükmü yer almaktadır. Söz konusu hükme göre, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilen meslekten çıkarma cezaları, Devlet memurluğundan çıkarma cezasından farklı olarak, sadece tekrar emniyet örgütü hizmetlerine Devlet memuru olarak atanmaya engel teşkil etmektedir. Devlet memuru olma vasfına haiz olmanız ve atanılacak kadroya dair diğer özel şartları taşımanız kaydıyla, Anılan kurum haricindeki kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuatı çerçevesinde Devlet memuru olarak istihdam edilmeniz mümkün bulunmaktadır.

O halde 657 sayılı Kanun’daki hüküm yine 657 sayılı Kanun’a tabi bir memuriyet görevine girilmesi halinde memuriyete engel oluşturacak; personel rejimi başka bir kanun ile düzenlenen kamu görevlerinde eğer 657 sayılı Kanun’a göre memuriyetten çıkarma kamu görevine engel olarak düzenlenmemişse, engel oluşturmayacaktır.